Hagymakrmleves
2005.02.26. 16:31
Hozzvalk:
1 kg vrshagyma, 2 evkanl vaj, 2 evkanl liszt, 2 evkanl fehrbor, 1 liter hsleves (leveskockbl), 1 dl tejszn, frissen rlt fekete bors, cayenne bors, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet paprika, s
Elkszts: Az 1 kil vrshagymt megtiszttjuk, durvra vgjuk, s a felhevtett vajban vegesre proljuk. Meghintjk liszttel, s amikor kezd habosodni, hozzadjuk a 2 evkanl fehrbort, majd az egszet jl elkeverjk. A hsleveskockbl elre elksztett levest a hagymhoz ntjk, az egszet fl ra hosszat fzzk, majd amikor a hagyma teljesen megpuhult, botmixerrel sszeturmixoljuk. Belekeverjk a tejszn felt, mg egyet forralunk rajta, s borssal, cayenne borssal, sval zestjk. A megmaradt tejsznt kemny habb verjk. A levest elmelegtett tnyrokba szedjk, mindegyik tetejre tesznk 1-1 kanl tejsznhabot. A petrezselymet megmossuk, szrt lecsipkedjk s aprra vgjuk, majd a tejsznhab tetejre szrjuk, s mris tlaljuk.
245 kcal/adag, 1029 kJ
A Meglepets tippje Finomabb lesz a leves, ha lilahagymbl ksztjk, mert kevsb csps, mint a fzhagyma.
|