Hagymakrémleves
2005.02.26. 16:31
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál fehérbor, 1 liter húsleves (leveskockából), 1 dl tejszín, frissen őrölt fekete bors, cayenne bors, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet paprika, só
Elkészítés: Az 1 kiló vöröshagymát megtisztítjuk, durvára vágjuk, és a felhevített vajban üvegesre pároljuk. Meghintjük liszttel, és amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a 2 evőkanál fehérbort, majd az egészet jól elkeverjük. A húsleveskockából előre elkészített levest a hagymához öntjük, az egészet fél óra hosszat főzzük, majd amikor a hagyma teljesen megpuhult, botmixerrel összeturmixoljuk. Belekeverjük a tejszín felét, még egyet forralunk rajta, és borssal, cayenne borssal, sóval ízesítjük. A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük. A levest előmelegített tányérokba szedjük, mindegyik tetejére teszünk 1-1 kanál tejszínhabot. A petrezselymet megmossuk, szárát lecsipkedjük és apróra vágjuk, majd a tejszínhab tetejére szórjuk, és máris tálaljuk.
245 kcal/adag, 1029 kJ
A Meglepetés tippje Finomabb lesz a leves, ha lilahagymából készítjük, mert kevésbé csípős, mint a főzőhagyma.
|