Hagyományos fánk (20 db)
2005.02.26. 16:35
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál olaj, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 2 cl rum, 20 mokkáskanál sárgabarack lekvár, 2 evőkanál porcukor, 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és egy kis tejjel, cukorral meg liszttel összekeverve kovászt készítünk. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, és 20 percig kelni hagyjuk. A lisztet összedolgozzuk a kovásszal, beletesszük a cukrot, az olajat, a tojássárgáját, a sót és a rumot, majd letakarva félretesszük fél órára, hadd keljen tovább. Ha megkelt, a tésztát 2 centi vastagra kinyújtjuk, és csésze nagyságú, lisztezett formával köröket szúrunk belőle. Minden körre teszünk egy kanál sárgabaracklekvárt, és a tésztát alaposan összenyomkodjuk felette, majd újabb 20 percig kelesztjük. Felforrósítjuk az olajat, és a fánkot beletesszük, majd a tüzet kicsit mérsékelve, lefedve 2 percig sütjük. Levesszük a fedőt, a fánkot megfordítjuk, és a másik felét is 2 percig sütjük. Szedőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük róla az olajat, és megszórjuk porcukorral.
188 kcal/darab, 789 kJ
A Meglepetés tippje Amikor a fánkot sütjük, ne zsúfoljunk sokat a lábosba, mert nem tudnak egyenletesen átsülni.
Elkészítési idő: 60 perc + 40 perc kelesztés
|